(VIDEO) Si Nopal : Rupa-rupanya ini pemilik sebenar suara “gedik” watak Si Dede

Posted on

“Berkhemah , berkhemah; berkhemah sama si nopal… si nopal si nopal; anak nya bahenol…”
Jika terdengar lagu ini pasti semua orang akan tahu kan. Dari anak-anak kecil, orang dewasa, tua atau muda sama ada berasal dari Indonesia, Malaysia, Singapura atau Brunei; pasti semuanya akan tahu dan meminati lagu ini.

Maka tidak hairan ada netizen yang turut menyanyikan lagu parodi ini. Ramai yang meminati lagu ini kerana berunsurkan jenaka, komedi dan bersahaja. Bahkan ada dalam kalangan artis turut dilanda demam parodi si Nopal. Antaranya seperti Mya Sara, Wany Hasrita dan Jihan Muse.

Aksi Wany Hasrita, Mia Sara dan Jihan Muse parody Si Nopal

Si Nopal adalah salah satu animasi yang dihasilkan oleh penulis komik berasal Indonesia iaitu, Naufal faridurrazak.
Naufal yang pada mulanya menceburi bidang penulisan komik sejak 2014 sebagai hobi. Beliau sebelum ini hanya menyiarkan hasil seninya itu di instagram sebelum dengan lebih serius mengembangkan bakatnya itu ke platform sosial media yang lain seperti Youtube, dan Facebook.

Kemudiannya, beliau membuat pembaharuan hasil komiknya kepada bentuk animasi. Ini kerana baginya animasi lebih membuatkan orang ramai lebih tertarik berbanding komik. “…Idea-idea yang saya gunakan dala, penghasilan cerita-cerita adalah berdasarkan realiti kehidupan saya dan sekeliling, mungkin kerana itu karya saya dilihat seolah-olah berinteraksi dengan realiti para pembaca dan diminati semua orang…”, katanya lagi

PEMILIK SUARA SEBENAR DEDE DALAM ANIMASI SI NOPAL

Animasi Si Nopal dalam Episod Berkhemah antara karyanya yang viral dan tular sejak kebelakangan ini. Klip video yang berdurasi 1 minit itu mencecah jumlah tontonan sebanyak 2.6 juta dalam masa 14 hari disiarkan di Youtube. Manakala siaran di Instagram sudah mencecah 3.2 juta.

Jumlah Tontonan Si Nopal di Instagram mencecah hampir 3.2 juta

Episod berkhemah menjadi viral di media sosial kerana ceritanya yang lucu ditambah watak Dede, seorang kanak-kanak perempuan yang berperwatakan gedik kononnya dia diminati jejaka korea.
Watak Dede ini merupakan tarikan utama dalam episod tersebut dengan gaya percakapannya disamping penceritaan yang ringkas dan mudah difahami.

Manakala di Youtube mencecah 2.8 juta

Namun begitu pasti anda tertanya-tanya siapa pemilik sebenar suara si gadis Dede itu kan?
Ini jawapannya…

(VIDEO) Ini Pemilik Sebenar Si Dede yang gedik dalam Animasi Si Nopal- Berkhemah

Nama gadis comel ini ialah Nadiah. Dia lah yang membawa watak Dede dalam animasi Si Nopal.

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.