Kerajaan Sedang Pertimbang Wajibkan Pemakaian Pelitup Muka Di Tempat Awam – PM

Posted on

Dalam sidang media yang berkangsung hari ini, kerajaan memaklumkan bahawa mereka sedang pertimbangkan tentang kewajipan pemakaian pelitup muka di tempat awam.

Perkara ini khas disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kerajaan sedang menimbang untuk mewajibkan pemakaian pelitup muka untuk membendung gejala Covid-19 di negara kita.

Perincian mengenainya akan diumumkan apabila peraturan yang berkaitan dimuktamadkan oleh kerajaan, tegas di sidang media hari ini.

Nasihatnya, orang ramai perlu saling mengingati dan menasihati antara satu sama lain terutamanya dalam kalangan ibu bapa tentang pemakaian pelitup muka ketika keluar dari rumah.

Bukan itu sahaja, penjarakan sosial juga perlu dititikberatkan bagi mengelakkan berlakunya jangkitan wabak Covid-19 ini.

“Tak mengapalah kalau dikata berleter pun kerana ini amat penting, ini kerana kita semua sayangkan keluarga kita,” katanya lagi.

Diakhir kata beliau, jangan kita lalai dan alpa. Saya mengingatkan sekali lagi bahawa pandemik Covid-19 masih belum berakhir, sama-samalah kita melawan wabak ini.

Sumber: Bernama

Join Telegram

Samsung Mungkin Tidak Menyertakan Pengecas Dalam Kotak Telefon Pintar Baru Seawal Tahun Hadapan

Baru-baru ini, kita telah mendengar laporan mengatakan Apple mungkin tidak menyertakan pengecas dalam telefon pintar terbaru mereka. Kini, selain daripada Apple, pihak Samsung juga dilihat sedang mempertimbangkan perkara yang sama.

Melalui laporan baru dari Korea Selatan, Samsung dikatakan sedang melihat kepada idea untuk tidak menyertakan pengecas dalam kotak telefon pintar baru.

Salah satu sebabnya dikatakan adalah untuk mengurangkan kos, apatah lagi dengan pengecas yang kini telah dipunyai oleh ramai pengguna seluruh dunia, selepas lebih 10 tahun telefon pintar diperkenalkan.

Pengurangan kos ini dijangka akan menyelarikan peningkatan kos untuk telefon pintar 5G yang masih membawakan tanda harga yang tinggi.

Buat masa ini, Samsung dikatakan masih mempertimbangkan perkara ini, dan sekiranya ya, maka beberapa model yang akan dipasarkan pada tahun 2021 kelak, mungkin tidak menyertakan pengecas bersama dengannya dalam kotak jualan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.