Wanita Bermimpi Imam Masjidil Haram Tawaf Tanpa Pakaian. Ini Maksud Mimpi Yang Buat Ramai Terkedu

Posted on

Televisyen di Arab Saudi biasanya menyiarkan program keagamaan setiap minggu dengan mengundang pakar atau agamawan untuk menjawab setiap soalan yang dihantar melalui panggilan telefon.

Suatu ketika, dalam rancangan tersebut pihak stesen TV telah mengundang Syeikh Abdur Rahman As-Sudais yang juga merupakan Imam Masjidil Haram. Beliau menjawab semua pertanyaan hingga tiba giliran pertanyaan dari telefon seorang wanita yang meminta mimpinya ditafsirkan.

Wanita itu mengatakan, bahawa dirinya mimpi berada di Masjidil Haram dan melihat seseorang melakukan tawaf sambil telanjang. Wanita itu menambah bahawa dirinya juga mengenali orang itu, walaupun dia tidak terlalu dekat dan tidak terlalu jauh darinya.

 

“ Semua orang juga mengenalinya,” katanya.

“ Jadi, bagaimana tafsir mimpi ini?” tanya wanita tersebut.

JAWAPAN KEPADA MIMPI TERSEBUT

Syeikh As-Sudais menjawab;

“ Orang ini adalah berita gembira. Jadi, tafsir mimpi anda adalah bahawa orang ini -insya Allah akan bersih dari dosa dan Allah meredhainya”

Wanita itu membalas;

“ Apa pendapat Anda bila saya katakan pada anda, bahawa orang yang saya lihat dalam mimpi saya itu adalah…anda (Syeikh As-Sudais)?” 

Syeikh As-Sudais yang mulia ini terdiam dan hanya linangan air matanya yang jatuh bercucuran membasahi wajahnya.

Sekilas biodata Syeikh As-Sudais

Syeikh Dr Abdul Rahman Al-Sudais adalah Imam besar Masjidil Haram di Makkah di Arab Saudi. Beliau dikenali di seluruh dunia terutamanya untuk membaca indah terhadap al-Quran (yang beliau menghafal pada usia 12).

Imam Sudais lahir pada tahun 1961 dan adalah seorang doktor oleh profesion. Dia datang dari puak Anza itu, keturunannya adalah ABU ABDUL AZIZ Ibn ABDUL AZIZ bin ABDULLAH, bin ABDUL AZIZ bin MUHAMMAD bin ABDULLAH.

Beliau terkenal dengan sifat baik dan kesederhanaan. Beliau juga mengetuai Solat Taraweeh bulan Ramadan (dari Imam yang lain termasuk Sheikh Saud Al-Shuraim). Sheikh Sudais membesar di Riyadh dan menghadiri sekolah elementry Al Mathna Bin Hartha dan juga Akademi Saintifik Riyadh – dia adalah salah seorang pelajar yang paling terkenal dari sana.

Beliau menamatkan pengajian di Akademi Saintifik pada 1399 dengan penggredan yang CEMERLANG dan kemudiannya kepada Syariah Kolej Al. Beliau memperolehi ijazah dalam Syariah dari Universiti Riyadh pada tahun 1983 dan menjadi IFK (Fundemental Ilmu) Pensyarah selepas tamatnya pengajian.

Memperolehi PhD dalam syariah Islam

Beliau memperolehi Ijazah Sarjana dalam asas-asas Islam dari Syariah Kolej Imam Muhammad bin Saud Universiti Islam pada tahun 1987 dan memperolehi PhD dalam syariah Islam dari Umma Al Qura Universiy pada tahun 1995 semasa bekerja di sana sebagai pembantu professer setelah berkhidmat di Riyadh University.

Beliau juga telah diajar quran oleh Sheikh Muhammed Abdul Majid Zakir dan juga pelbagai lain termasuk Al Sheikh Muhammed Ali Hassan. Selepas ini beliau menjadi Imam dan Khateeb sebuah masjid di Riyadh dipanggil Masjid Al Sheikh Al Allama Abdur Razzaq Al Afifi.

Pada masa yang sama beliau mula mengajar di Akademi Imam Al Dawa Al Almy pada 1404 dan mana beliau juga telah dilantik sebagai Imam dan Khateeb daripada Masjidal Haram di Mekah Mukarrama.

Mula menjadi imam di Mekah

Beliau memulakan Imamahnya di Mekah pada 22/08/1404 utama solat Asar, dan Khutba pertama kepada rakyat adalah pada 15/09/1404 iaitu pada ramadhan.

Pada tahun 2005 Al-Sudais dinamakan oleh Dubai International Holy Quran Award (DIHQA) Jawatankuasa Penganjur sebagai tahunan “Personaliti Islam Terbaik” ke-9 sebagai mengiktiraf kesetiaan beliau kepada al-Quran dan Islam.

Apabila menerima anugerah di Dubai, beliau berkata: “Mesej Islam dan umat Islam adalah kehormatan, keadilan, keselamatan, kestabilan, simpati, keharmonian dan kebaikan.”

Lihat video di bawah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Sumber : fimadani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.