Warga Malaysia Maut Akibat Covid-19 Di London, Selamat Dikebumikan

Posted on

Menerusi kiriman daripada laman Facebook Kelab Melayu London mengesahkan bahawa seorang warga Malaysia yang merupakan seorang anggota perintis telah meninggal dunia selepas dijangkit wabak Covid-19.

Terkini, jenazah Allahyarham Husin Long selamat dikebumikan sekitar jam 2 petang pada hari Selasa waktu tempatan di tanah perkuburan Gardens of Peace. Tempat pegebumian tersebut hanya membenarkan 10 orang untuk menguruskan jenazah beliau.

Allahyarham disahkan meninggal dunia setelah menerima rawatan di hospital Royal Free, Hampstead selama dua hari selepas disahkan dijangkiti wabak Covid-19. Beliau juga mempunyai sejarah mengalami penyakit lain sejak 20 tahun lalu.

Untuk pengetahuan anda, Allahyarham Husin Long merupakan antara rakyat Malaysia yang berhijrah ke London pada tahun 1970 selepas berkhidmat di pangkalan tentera laut British di Singapura sejak 1948.

Sumber: Awani, Kelab Melayu London

Join Telegram

Amazon Prime Video Kini Boleh Mencipta Profil Agar Mudah Berkongsi Akaun

Banyak-banyak platform pestriman yang kami cuba, Netflix menjadi kegemaran dan pilihan utama. Bukan sahaja kerana kandungan yang ditawarkan, tetapi juga antaramuka yang mesra pengguna, mudah digunakan dan kemampun mencipta profil agar satu akaun boleh dikongsi beramai-ramai.

Terkini, Amazon Prime Video telah dikemaskini dengan kemampuan mencipta profil. Amazon membenarkan enam profil dicipta, satu adalah admin (dewasa) dan lagi lima terpulang untuk profil dewasa atau kanak-kanak bawah 12 tahun. Dengan adanya profil berbeza, apabila akaun dikongsi ia tidak akan menggnggu progres tontonan, kacau senarai minat atau cadangan kandungan yang dijana.

Pengguna kini boleh mencipta profil ini di aplikasi Android atau laman web, dengan pergi ke bahagian “My Stuff” dan tekan “Create profile”. Berbeza dengan Netflix, Amazon tidak membenarkan pengguna menukar gambar profil buat masa ini. Fungsi ini masih lagi terhad ke beberapa negara, tetapi dengan isu Covid-19 ini dan PKP – mungkin ia akan diperkenalkan secara global tidak lama lagi.

Jadi dengan Perintah Kawalan Pergerakan sekarang, mereka yang ada akaun ini kini mudah untuk dikongsi bersama-sama antara keluarga atau kawan dengan profil tersendiri tanpa gangguan progres tontonan pemilik akaun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.