WOW ! Gajah Goreng Kunyit? Bukan lah

Posted on

GAJAH GORENG KUNYIT? Macam-macam timbul reaksi daripada para pengguna dan netizen tatkala melihat seekor gajah dilumurkan dengan serbuk kunyit. Biasanya serbuk kunyit ni kita pakai untuk goreng lauk seperti ayam, udang, ketam atau pun ikan. Namun ramai yang tak tahu kegunaan serbuk kunyit selain daripada masakan.

ZOO NEGARA LUMUR KUNYIT PADA GAJAH

“BUKAN hanya gajah malah pihak zoo turut menggunakan kunyit sebagai alternatif untuk merawat kulit beberapa haiwan lain,” ujar Timbalan Presiden Zoo Negara, Rosly @Rahmat Ahmat Lana ketika diminta mengulas tular gambar seekor gajah yang dimandikan dengan kunyit di Zoo Negara, semalam.

Rosly berkata, kaedah melumurkan kulit pada gajah dan haiwan lain sudah lama digunakan cuma tidak dikongsikan kepada umum menerusi hebahan di laman sosial.

Katanya, banyak maklum balas diterima selepas gambar berkenaan tular di laman sosial namun orang ramai tidak perlu khuatir kerana proses itu dilakukan mengikut prosedur yang betul di ruang luas dengan bantuan kakitangan terlatih.

“Program itu dijalankan dengan kerjasama syarikat Adabi yang menaja 40 kilogram (kg) serbuk kunyit setiap bulan kepada Zoo Negara untuk tempoh dua tahun.”

TUJUAN RAWATAN

“Proses rawatan kulit gajah itu bermula jam 9.30 pagi dan mengambil masa kira-kira sejam dengan menggunakan 3.5 kg serbuk kunyit.

“Tiada masalah berlaku sepanjang proses berkenaan kerana ia dilakukan dengan bantuan tiga kakitangan terlatih. Tetapi ia mungkin janggal bagi orang awam kerana tidak pernah melihat kunyit digunakan bagi memandikan haiwan,” katanya.

Menurut Rosly, selain Zoo Negara, kaedah sama juga sudah lama dipraktikkan di India dengan tujuan untuk merawat kulit gajah dan haiwan yang lain.

Bagaimanapun, Rosly berkata, saiz gajah yang besar menyebabkan pihaknya perlu memandikannya berbanding sekadar menjirus saja.

“Selain merawat luka kecil dan gigitan serangga, kunyit juga bertindak sebagai antiseptik dan pemulih kulit yang baik.

“Malah, bukan saja gajah tetapi kita turut menggunakan kaedah sama untuk haiwan lain di Zoo Negara seperti tapir.

“Cuma, kita menetapkan tempoh tertentu sebaliknya rawatan menggunakan kunyit itu dilakukan mengikut keadaan kulit haiwan berkenaan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.