Ayah Lie didenda kerana ‘mengajar’ wanita dalam kereta

Posted on

KUALA TERENGGANU – Seorang pendakwah bebas dijatuhi hukuman denda RM2,500 oleh Mahkamah Rendah Syariah Kuala Terengganu hari ini kerana berkhalwat dengan pelajarnya di dalam kereta di Taman Pulau Warisan, di sini.

Tidak cukup dengan itu, pendakwah bebas yang tersohor dengan panggilan ‘Ayah Lie’ dalam kalangan pelajar di madrasahnya turut berdepan hukuman tiga minggu penjara jika gagal menjelaskan denda berkenaan.

Keputusan dibuat selepas pendakwah ini yang berusia 53 tahun yang berstatus duda, mengaku salah berkhalwat bersama pelajarnya, 28, di dalam sebuah kereta yang di kawasan parkir Tambakan Taman Pulau Warisan, di sini, kira-kira jam 11.15 malam 28 Oktober tahun lalu.

Semasa ditahan, didapati seorang wanita berada di tempat pemandu dalam keadaan berbaring atas peha lelaki yang ketika itu berada di tempat duduk penumpang hadapan.

Terkejut dengan kehadiran anggota penguatkuasa, wanita tersebut terus bangun manakala lelaki itu menarik zip seluarnya ke atas.

Sementara itu, wanita yang bekerja sebagai pembantu kedai makan yang turut mengaku salah atas pertuduhan sama dikenakan denda RM2,000 atau dua minggu penjara, jika gagal menjelaskan denda.

Dengan itu, pasangan ini mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 31(a) Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 kerana berkhalwat.

Bagi kesalahan itu, mereka boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak lebih dua tahun, jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pendakwa Syarie, Mohd Azlan Md Noor dihadapan Hakim Syarie Mohd Fakhruddin Yusof.

Terdahulu, dalam penghakimannya, Mohd Fakhruddin meluahkan rasa kesalnya dengan perbuatan dilakukan tertuduh kerana dia merupakan seorang ulamak, yang mengajar kitab-kitab turath.

“Sepatutnya kamu lebih tahu tentang halal dan haram serta dosa dan pahala kerana kamu seorang yang disegani masyarakat dan antara tenaga pengajar agama tersohor di tempat kamu.

“Tetapi amat menyedihkan, kamu sanggup mengambil kesempatan ke atas pelajar sendiri yang ingin menuntut ilmu agama difahamkan disediakan secara percuma oleh kamu kononnya ingin menarik minat pemuda-pemudi di tempat kamu untuk belajar agama,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.