Selepas Sony Bill, Kini Pemain Ragbi AllBlacks Ofa Tu’ungafasi Pula Masuk Islam

Posted on

HIKMAH DI SEBALIK KEJADIAN DI NEW ZEALAND

Sesungguhnya Hidayah Itu Milik Allah SWT. Manusia Merancang dan Allah Juga Merancang. Tetapi, perancangan Allah adalah sebaik-baik rancangan. Siapa menyangka bahawa disebalik kejadian yang berlaku di New Zealand beberapa minggu lalu, terdapat banyak hikmah kepada Islam.

Ya , Muslim kehilangan 51 nyaw4 pada kejadian tersebut, dan berpuluh lagi cedera. Tapi disebalik itu, Islam semakin mendapat simpati dan menjadi perhatian dalam kalangan warga dunia khususnya rakyat New Zealand. Ramai dalam kalangan warga yang bersimpati dengan nasib yang menimpa umat Islam pada kejadian tersebut. Bukan sekadar warga New Zealand bahkan masyarakat dunia.

Hal ini kerana mereka tak dapat menerima orang yang beribadat diperlakukan sebegitu rupa. Lebih menarik lagi, ada dalam kalangan mereka mula tertarik dengan Islam apabila melihat respons, keperibadian keluarga mang sa yang sangat mulia dan bersopan-santun. Ini dapat dilihat apabila ada salah seorang suami mang sa kejadian yang memaafkan si pelaku dan pembu nuh isterinya. Subhanallah..Indahnya akhlak Islam.

LAGI PEMAIN RAGBI ALL BLACKS MASUK ISLAM

PEMAIN ragbi All Blacks, Ofa Tu’ungafasi memeluk agama Islam selepas melawat mangsa terbabit dalam serangan pengganas di masjid Christchurch, New Zealand bersama rakan sepasukan, Sonny Bill Williams.

“Allahu akbar hari ini (semalam) ibu kepada pemain ragbi New Zealand, Sonny Bill dan rakan baik sepasukannya, Offa Tuungafasi mengucap Dua Kalimah Syahadah memeluk Islam.

“Semoga Allah mempermudahkan buat mereka dan memberkati mereka, Ameen.

“Podcast akan muncul tidak lama lagi Inshallah,” tulis pendakwah, John Fontain di Twitter, semalam.

Ofa, berketinggian 195sm (6 kaki 5’) beraksi sebagai Prop dalam pasukan ragbi New Zealand.

Dia juga bapa kepada tiga anak perempuan.

Sebelum ini, Sonny memeluk Islam pada 2009 ketika beraksi untuk Toulon di Perancis.

Dia adalah pemain Islam pertama beraksi untuk All Blacks dan pernah beraksi di pentas Sukan Olimpik di Rio de Jeneiro, Brazil.

Alhamdulillah, kini Islam semakin mendapat tempat di negara Eropah dan Barat. Tahniah kepada Ofa Tungafasi kerana kini Nikmat Iman dan Islam sudah menjadi milik anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.