semak dan bayar bil air Kelantan
semakan bil air kelantan

Cara Semak dan Pembayaran Bil Air Kelantan Sdn Bhd

Posted on

Cara Semak dan Pembayaran Bil Air Kelantan Sdn Bhd| Masih punya masalah untuk buat semakan dan pembayaran bil air Kelantan? Di sini kami sediakan beberapa cara untuk menyemak atau membuat pembayaran bil air Kelantan kepada Air Kelantan Sdn Bhd. Semoga artikel ini dapat membantu anda untuk membuat semakan atau pembayaran di masa depan kelak khusus nya kepada orang Kelantan atau pengguna Air Kelantan.

Jika sebelum ini hanya dapat membuat semakan di bil fizikal yang diserahkan kepada anda oleh staff AKSB pada tiap-tiap awal bulan. Namun bagaimana pula jika bil tersebut hilang ataupun terlupa membawa bil ketika membuat bayaran? Sekarang anda tak perlu bimbang kerana semakan sudah boleh dibuat di hujung jari anda sahaja.

Semak dan Bayar  BIL AIR KELANTAN

Berikut kami sertakan kaedah terperinci yang mudah untuk anda semua membuat semakan dengan lebih pantas dan efisien (berkesan); cepat dan pantas.

Untuk membuat semakan, anda hanya perlu memasukkan NOMBOR AKAUN bagi Bil AKSB anda. No Akaun tersebut boleh didapati di kertas BIL AKSB anda sebagaimana rajah berikut.

BACA: Cara Permohonan Perkhidmatan Bekalan Air

no akaun bil
No Akaun di Bil AKSB

Kemudian, anda perlu klik Semakan Bil Air Kelantan dan kemudian masukkan No Akaun. Kemudian akan keluarlah details bil air anda.

semakan bil
Masukkan no akaun untuk membuat semakan

Untuk cara pembayaran pula terdapat beberapa kaedah antaranya melalui Shopee, JomPay, Lazada dan Touch n Go eWallet. Di sini kami kongsikansecara terperinci pembayaran melalui Shopee.

BACA: Cara Membuat Semakan Dan Bayaran Bil Air Secara Atas Talian (Online)

PEMBAYARAN MELALUI SHOPEE

1. Pertama, anda perlu Log Masuk akaun Shopee Anda.
2. Kemudian tekan “Tiket,Tambah Nilai & Bil”

shopee bayar bil
Tekan di Tiket, Topup & Bil

3. Tekan di ” Air & Pembentungan” atau “Water & Sewerage”

topup bil
Pilih Water & Sewerage

4. Pilih “Air Kelantan”

air kelantan
Pilih Air Kelantan

5. Masukkan “No Akaun” dan “Jumlah” yang hendak dibayar.Namun sebelum itu, pastikan no akaun bil air anda dan jumlah amaun bayaran adalah tepat.
6. Tekan “Checkout”

bil air kelantan
Masukkan No Akaun, Amaun dan Tekan Checkout

7. Kemudian pilih “Kaedah Pembayaran”. Disini anda boleh memilih kaedah pembayaran sama ada melalui Kad Kredit, Kad Debit, Bayaran Tunai di 7 Eleven, Shopeepay Wallet, ataupun Online Banking.

bayar bil air kelantan
Pilih Kaedah Pembayaran

8. Kemudian, tekan “CONFIRM”

9. So dah selesai. Anda boleh membuat semakan status pembayaran di “My Orders”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.