‘Skuad bomba kita memang tak guna, laut cetek pun gagal nak cari’ – Chuah Chun Howe

Posted on

SEORANG lelaki memperlekeh usaha pasukan penyelamat yang bertungkus-lumus mencari sebuah kereta yang terjunam ke dalam laut di Jambatan Pulau Pinang, awal pagi semalam.

Lelaki itu, Chuah Chun Howe meninggalkan komen pada satu video live yang dirakam di lokasi kejadian.

“Skuad penyelamat bomba kita tak guna, cetek je pun tu pun gagal nak cari, semua tido dan makan saja,” tulis Chun Howe.

Komen Chun Howe itu telah menaikkan kemarahan netizen yang menyifatkan dia seolah-olah tidak sensitif dengan keadaan semasa ketika itu.

Rata-rata mereka menggesa Chun Howe supaya meminta maaf dengan segera di atas ketelanjuran katanya itu.

Sementara itu, seorang netizen, Rasyiddin Razman berkata, bukan semua anggota bomba mempunyai kepakaran menyelam kerana setiap anggota penyelam memerlukan lesen khas untuk menyelamat dan bagi mendapatkan lesen itu bukan sesuatu yang mudah.

Katanya lagi, anggota penyelam terpaksa bergadai nyawa untuk menyelamatkan orang lain.

Luahan Sayu Ibu Mangsa Ini Buat Ramai Sebak

“ Yun Peng, di mana kamu? Pulanglah ke rumah,” itu jeritan ibu mangsa kemalangan yang kenderaan utiliti sukan (SUV) putih dipandunya terhumban ke dalam laut di Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang.

Wanita berusia lingkungan 50-an itu dilihat tidak dapat menahan emosi dan menjerit kuat ketika berada di Pangkalan Jeti Marin Batu Uban, di Georgetown, hari ini.

Bagaimanapun, ahli keluarga dilihat enggan bercakap dengan media, sebaliknya hanya berurusan dengan pegawai di jeti terbabit untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai operasi mencari dan menyelamat (SAR).

Beberapa minit kemudian, pegawai di pangkalan itu memaklumkan kepada ahli keluarga yang mereka sudah menemui SUV Mazda CX-5 putih itu hanya 15 meter jarak dari lokasi ia terjatuh

Sementara itu, kerja mengangkat kenderaan terjunam dalam operasi SAR itu dihentikan kira-kira 7.30 malam, atas faktor keselamatan dan akan disambung semula pagi esok.

Komander Pasukan Marin Wilayah 1, Asisten Komisioner Rosman Ismail berkata, ia berikutan keadaan arus yang begitu deras serta masalah cuaca.

“ Berikutan itu, usaha untuk menaikkan kenderaan terbabit dengan kren mengalami kesukaran.

“ Usaha menaikkan kenderaan terbabit mengalami sedikit kesukaran disebabkan arus deras, selain air yang agak keruh membuatkan penglihatan pasukan penyelam tidak jelas,” katanya.

Sementara itu kerja-kerja  mengangkat kenderaan utiliti sukan (SUV) Mazda CX-5 di perairan berhampiran Kilometer 4.0 Jambatan Pulau Pinang terpaksa dihentikan kerana cuaca gelap, jam 7.30 malam tadi.

Operasi berkenaan akan disambung jam 7 pagi esok, dan kerja penandaan sudah dilakukan serta hanya akan menunggu kren untuk mengangkat SUV terbabit.

Terdahulu, keadaan di atas jambatan agak sesak berikutan dua lorong terpaksa ditutup untuk pengguna jalan raya.

Lokasi di atas jambatan juga dipenuhi orang ramai terutama penunggang motosikal yang mahu melihat situasi sebenar kerja-kerja mengangkat kenderaan terbabit dilakukan.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah Asisten Komisioner Nik Ros Azhan Nik Ab Hamid berkata, kenderaan itu yang terjatuh selepas terbabit dalam kemalangan di Jambatan Pulau Pinang ditemui jam 4 petang ini.

Menurutnya, ia ditemui pada kedaalaman 15 meter berhampiran tiang 34 jambatan itu. Katanya, usaha untuk menaikkan SUV terbabit akan dilakukan menggunakan kren.

Difahamkan, ma yat mangsa turut ditemui di tempat duduk pemandu dengan masih memakai tali pinggang keledar.

Ahli keluarga kemudian bergegas ke jambatan dan menunggu dengan sabar untuk melihat kerja menaikkan SUV terbabit.

1 comment

  1. Hi Admin,

    Saya, Chuah Chun Howe amat kesal dengan percakapan melulu semalam mengenai ahli bomba malaysia. saya telah mengambil tanggungjawab untuk memohon maaf kepada pihak bomba Jalan Perak Penang dan telah mendapat ampunan daripada Tuan Ismail. Saya berjanji tidak akan bercakap yg tidak baik lagi mengenai anggota beruniform Malaysia. Tuan Ismail sendiri menjelaskan banyak perkara mengenai kes ini dan juga kes kes lain, serta apa yang perlu dilalui oleh anggota bomba. Saya harap semua orang tidak akan buat comment negative terhadap ahli beruniform macam saya, jika tidak tahu apa yang dilalui oleh mereka. Sekali lagi saya ikhlas memohon maaf kepada semua warga beruniform di seluruh Malaysia.

    Buat sementara waktu account saya telah di suspended-kan di sebabkan oleh reports yg di terima. Saya tidak bekerja di Exabytes sejak 5 tahun lalu. Sila jangan post isu tentang Exabytes.

    https://www.penangkini.com/2019/01/permohonan-maaf-chuah-chun-howe-kepada.html?fbclid=IwAR3TA2KgbyNIaAJHI8pKQzoW897jZ6NwTnX_ZpQ6FXlT_GpiyYbUG6waf00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.